Трансгресивна мінливість у гібридних популяціях F2 пшениці ярої Triticum aestivum L. та Triticum durum Desf. за елементами продуктивності колосу - Марина ФЕДОРЕНКО; Ірина ФЕДОРЕНКО; Руслан БЛИЗНЮК (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво, 2024)
За результатами досліджень встановлено широкий спектр морфобіотипів за елементами продуктивності колосу, який у кількісному вираженні суттєво змінювався залежно від ознаки та конкретної комбінації схрещування. Ознака «довжина колосу» в батьківських рослин варіювала в межах 8,8–11,3 см у пшениці м’якої та 6,3–10,8 см – твердої ярої, в F2 цей показник сягав відповідно 9,5–11,1 та 5,8–10,9 см. Кількість зерен у колосі в батьківських рослин варіювала в межах 31,8–58,3 шт. у пшениці м’якої ярої та 31,1–46,2 шт. – твердої ярої, в F2 цей показник сягав 30,5–46,7 та 27,9–35,1 шт. Виділено найбільш цінні гібридні комбінації пшениці м’якої ярої, які мають високий ступінь і частоту трансгресії за кількістю зерен у колосі, зокрема: Секе / Chaichum 236, Буляк / Moyin 1, Verbena / Gingchun 533, Каменка / Gaoxaan 33. Позитивні трансгресії за масою зерна з колосу у пшениці м’якої відзначено у трьох (37,5 %) гібридних комбінацій та негативні ‒ у п’яти (62,5 %); у пшениці твердої лише одна гібридна комбінація проявила позитивну трансгресію в F2. Виділено гібридні комбінації за елементами продуктивності колосу з високим ступенем та частотою трансгресії пшениці м’якої: Каменка / Gaoxaan 338, Verbena / Gingchun 533, Секе / Chaichum 236 та твердої ярої: Леукурум 19-01 / Деміра, Леукурум 18-01 / Fradur (N8 607). Варто відзначити, що селекційну цінність становлять гібриди, які мали проміжне положення чи були на рівні кращої батьківської форми, особливо в комбінаціях з суттєвою різницею за проявом ознак між батьками.