Christof Rolker, Canon Law in the Age of Reforms (c. 1000 to c. 1150), Washington D.C. 2023, ss. 538 - Ginter Dzierżon (Czasopismo Prawno-Historyczne, 2025)
Monografia autorstwa Christopha Rolkera (z udziałem Roberta Somerville'a) ukazuje rozwój zbiorów prawa kanonicznego w okresie kluczowym dla średniowiecznego prawa kanonicznego (ok. 1000 r. do ok. 1150 r.). Autorzy prezentują źródła w szerokim kontekście. Zamiast przyjmować jedynie podejście opisowe, stosują bogatą metodę porównawczą, która skutkuje dogłębną analizą źródeł i ich tła historycznego. W wielu przypadkach przedstawia nowe wnioski w kwestiach, które były szeroko dyskutowane w nauce. Książka ta wnosi istotny wkład w stan badań nad średniowiecznym prawem kanonicznym.