Planowanie przestrzenne jako instrument marketingu terytorialnego Agencji Nieruchomości Rolnych w województwie lubelskim - Waldemar Gorzym-Wilkowski (Barometr Regionalny, 2010)
Celem działalności Agencji Nieruchomości Rolnych jest między innymi zbywanie nieruchomości państwowych po jak najkorzystniejszej cenie. Osiągnięcie tego celu wymaga stosowania reguł marketingu terytorialnego, którego jednym z narzędzi jest planowanie przestrzenne. Lubelski oddział Agencji wykorzystuje planowanie przestrzenne do podnoszenia wartości rynkowej swoich zasobów. W jego dyspozycji pozostają jednak wciąż liczne działki, których wartość rynkowa mogłaby wzrosnąć po zmianie ich funkcji w miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego. Właściwe wykorzystanie walorów tych działek wymagałoby stworzenia i wdrożenia uporządkowanej strategii marketingowej, uwzględniającej planowanie przestrzenne.