Біоплівкоутворюючі властивості клінічних ізолятів pseudomonas aeruginosa, виділених від дітей хворих на муковісцидоз, та можливості впливу bacillussubtilis на них in vitro. - О. V. Ishchenko; A. O. Yukhymenko; І. P. Koshova; S. І. Ilchenko; D. О. Stepanskyi (Морфологія, 2019)
Актуальність. Інфікування Pseudomonas aeruginosa визначає клінічний прогноз упацієнтів з муковісцидозом. Мукоїдніморфотипи P. Aeruginosa здатні до формування біоплівок та росту в них. З огляду на множинну резистентність біоплівок обговорюється можливість використання Bacillusspp. зметою санітарної обробки поверхонь, на яких можуть зберігатися патогени. Мета– вивчити біоплівкоутворюючі властивості клінічних ізолятів P. aeruginosa, виділених від дітей з муковісцидозом, та вплив на них Bacillus subtilis in vitro. Методи. Зразки мокротиння та/або слизу з глибокого мазку з задньої стінки глотки взяті від дітей хворих на муковісцидоз. Використано бактеріологічний, мікроскопічний, біохімічний та статистичний методи дослідження. Антагоністичні властивості P. Aeruginosa та B. Subtilis вивчали методом відстроченого антагонізму з використанням методики перпендикулярних штрихів та при спільному культивуванні в рідкому поживному середовищі з наступним висівом серійних розведень суспензій.Здатність до утворення біоплівоквизначали експрес-методом з використанням 96-луночних планшетів. Результати. При бактеріологічному дослідженні встановили, що P. aeruginosa виділяється з 34,21% (95% ДІ 32,50-35,92) зразків. При вивченні відстроченого антагонізму між P. Aeruginosa і B. subtilis, а також при їх спільному культивуванні в рідкому поживному середовищі виявили, що B. Subtilis володіють прямим помірним антагонізмом по відношенню до P. aeruginosa. Після спільної культивації культура бацил давала рясний ріст в усіх дослідах при всіх повтореннях, обмежуючи ріст P. aeruginosa. Серед виділених ізолятів P. aeruginosa встановлено здатність до біоплівкоутворення в 76,92% (95% ДІ 73,02-80,77) випадків, серед зразків B. subtilis – в 100%. При спільному культивуванні B. subtilis утворювали біоплівку в присутностіP. aeruginosa в більшості випадків. Висновки. Клінічні ізоляти P. aeruginosa, виділені від дітей з муковісцидозом помірно чутливі до дії B. subtilisinvitro. Біоплівкоутворення P. Aeruginosa in vitro може бути пригнічене дією B. subtilis.