Мінливість маси 1000 зерен та натури зерна пшениці озимої залежно від строків сівби - Ірина ПРАВДЗІВА; Надія ВАСИЛЕНКО; Неля ХОРОШКО; Олексій ЗАЇМА (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво, 2024)
Проведеними дослідженнями було встановлено мінливість маси 1000 зерен та натури зерна семи сортів й одинадцяти селекційних ліній пшениці м’якої озимої залежно від трьох строків сівби в умовах Миронівського інституту пшениці імені В. М. Ремесла НААН. Виявлено різне варіювання фізичних показників якості зерна в роки дослідження. У 2022/23 р. отримано максимальні середні значення маси 1000 зерен (45,5 г) та натури зерна (785 г/л). У середньому за роками та генотипами пшениці м’якої озимої відзначено вищу масу 1000 зерен (43,2 г) та натуру зерна (794 г/л) за І строку сівби.