СИНГУЛЯРНІСТЬ ЯК ФАКТОР ІНТЕГРАЛЬНОГО РОЗВИТКУ УПРАВЛІНСЬКОГО КАПІТАЛУ - Е. А. Кузнєцов; З. В. Кузнєцова (Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління, 2020)
У статті розглядаються проблеми розвитку професійного менеджменту і процеси його інноваційної динаміки. Визначаються особливості розвитку якісних форм капіталізації інтелектуальних управлінських ресурсів. Звертається основна увага на формування і сучасний розвиток управлінського капіталу, як якісної форми професійного менеджменту, адаптованої під реальні процеси розвитку інноваційного суспільства. Доводиться необхідність дослідження процесу взаємодії між розвитком штучного інтелекту і системи професійного менеджменту. Наводяться приклади адекватного прояву професійного потенціалу менеджменту до результативного вирішення виникаючих проблем сучасного суспільства. Проводиться порівняльний аналіз наукових підходів до вирішення майбутнього менеджменту. Аналізується система взаємозв’язку у розвитку штучного інтелекту, процесів сингулярності і розвитку професійного менеджменту. Розглядається вплив сингулярності на формування та інноваційний розвиток управлінського капіталу. Визначаються базові умови інтегрального розвитку управлінського капіталу. Доказується, що процес досягнення сингулярності має систему факторного впливу на інтегральний розвиток управлінського капіталу. Пропонується звернути особливу увагу на систему професійної підготовки управлінських кадрів для нової реальності, пов’язаної з розвитком процесів четвертої промислової революції в епоху сингулярності.