‘ТОМЕ НИКАДА НИСМО ТЕЖИЛИ’: АУСТРОУГАРСКА ДИПЛОМАТИЈА И ОКУПАЦИЈА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ (1875–1878) - Душан Фундић (Srpski Istorijski Časopis, 2025)
У раду је истражена спољна политика Аустроугарске према питању окупације Босне и Херцеговине (1875–1878). У његовом средишту је делатност грофа Ђуле Андрашија, министра спољ них послова Аустроугарске (1871–1879). Посебно је истакнут значај вишеструких интереса унутар Двојне монархије, као и чињенице да је Велика источна криза била први озбиљни изазов за државу преу ређену Нагодбом из 1867. године и начин доношења одлука. Посебно је истакнуто да је неопходно указати да је Андраши успео да добије подршку цара и краља Франца Јозефа за његове замисли приликом преузимања управе над Босном и Херцеговином и да одложи њихо ву примену док није дошао до закључка да су се стекли сви услови за делање, нарочито током априла и маја 1878.