Адаптивний потенціал технічних сортів винограду в умовах Південного Степу України - В. М. ЛАСКАВИЙ; О. Р. КУЗЬМЕНКО; Н. Г. ГЕТЬМАН (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво, 2020)
Мета досліджень – оцінити адаптивний потенціал перспективних сортів винограду технічного напряму використання, стійких проти хвороб та несприятливих умов середовища в агроекологічних умовах Південного Степу України. Об’єкти досліджень – технічні сорти винограду селекції ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова»: Ароматний, Агат таїровський, Загрей, Іскорка, Шкода, Ярило порівняно з контрольним сортом Мускат одеський. Методи досліджень: польові, лабораторні. За період досліджень 2017–2019 рр. високою адаптивністю до несприятливих факторів зимового періоду відзначились сорти Загрей (72,7%), Ароматний (70,1%) та Ярило (69,1%). Показник зимостійкості на рівні контрольного сорту Мускат одеський (66,7%) відмічено в сортів Шкода (67,1%), Іскорка (68,2%) та Агат таїровський (64,4%). Встановлено, що серед технічних сортів винограду селекції ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» високий рівень польової стійкості проти основних хвороб винограду (мілдью та оїдіум) мають сорти Загрей, Шкода (8 балів). Сорти Ярило та Ароматний проявляють стійкість проти ураження хворобами на рівні 7 балів.