MARTOVSKE DEMONSTRACIJE SRPSKE OPOZICIJE U JEKU JUGOSLOVENSKE KRIZE 1991. GODINE - Miloš Jovanović (Istorija 20. Veka, 2025)
Događaji iz marta 1991. godine ostavili su velike posledice na sveukupnu ravnotežu snaga u vreme eskalacije krize u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. Opozicione demonstracije 9. marta u Beogradu bile su praćene velikim sukobima čije su se konsekvence odrazile i na mobilizaciju studenata zbog čega će se, u drugačijoj formi, protesti nastaviti i narednih martovskih dana. Prve dane marta obeležila je i kulminacija sukoba na nacionalnoj osnovi u Republici Hrvatskoj. Cilj ovog rada je da, koristeći se dostupnom arhivskom građom, štampom i literaturom, objasni uzroke i značaj ovih događaja, njihove dodirne tačke, politički kontekst, kao i reakcije vladajuće elite na nastale probleme.