بررسی رابطه رقابت در صنعت و حق‌الزحمه حسابرسی با تأکید بر اثر تعدیلی تخصص حسابرس در صنعت و اندازه موسسه حسابرسی - آرمین وجودی نوبخت; حمید حقیقت; مهدی یحیایی سهزابی (پژوهش‌های راهبردی بودجه و مالیه, 2022)
هدف این تحقیق بررسی اثر تعدیل‌کننده تخصص حسابرسان و اندازه حسابرسی بر ارتباط بین صنعت و حق‌الزحمه حسابرسی است. رقابت در بازار به‌عنوان سازو کار کنترلی می‌تواند منجر به کاهش هزینه‌های نمایندگی و حق‌الزحمه حسابرسی شود. از طرفی حسابرسان متخصص و مؤسسات حسابرسی بزرگ با دانش و تجربه بیشتر می‌تواند بر رابطه بین رقابت در بازار و حق‌الزحمه حسابرسی تأثیرگذار باشد. در این پژوهش فرضیه‌های پژوهش بر اساس داده‌های گردآوری‌شده از 152 شرکت پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران و 931 مشاهده طی سال‌های 1394 تا 1399 و با استفاده از تحلیل رگرسیون ترکیبی مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که ارتباطی معنادار و مستقیم بین عدم رقابت در صنعت و حق‌الزحمه حسابرسی شرکت‌های پذیرفته‌شده در بورس اوراق بهادار تهران برقرار است و تخصص حسابرس در صنعت موجب افزایش رابطه مستقیم عدم رقابت در صنعت و حق‌الزحمه حسابرسی می‌گردد و همچنین اندازه موسسه حسابرسی موجب افزایش رابطه مستقیم عدم رقابت در صنعت و حق‌الزحمه حسابرسی می‌گردد.