Egy alternatív kriminálpszichológiai modell bemutatása, különös tekintettel a kriminalisztikai pszichológia tudományterületére és nyomozástámogató szerepére - Ákos Erdélyi (Belügyi Szemle, 2025)
Cél: A tanulmány célja rámutatni, hogy a 20. századi popperi kriminálpszichológia-klasszifikáció napjaink tudományos igényeire kevésbé reflektál, egyúttal rámutatni azokra a főbb aspektusokra, amelyek mentén a modern kriminálpszichológia-fogalom újradefiniálása lászik szükségesnek. Ezek az aspektusok a kriminalisztikai pszichológia felértékelődése, tudományterületben betöltött szerepének kiemelése és az alkalmazott eljárásainak megismerése. A kriminalisztikai pszichológia a popperi felosztás alapján a kriminálpszichológia alterületét képezi, ugyanakkor szerepe – a szerző szerint – az idők során nagyobb hangsúlyt kap a modern bűnüldözésben. A kriminalisztikai pszichológia mellett pedig igyekszik a szerző rámutatni további, olyan alkalmazott területekre is, amelyek szerepe ez idáig kevésbé volt kiemelve.