Вплив імпульсного електричного поля на поверхневі властивості клітин лактобактерій Lactobacillus plantarum і біогенне формування ультрадисперсного срібла - V. I. Podolska; O. Yu. Voitenko; Z. R. Ulberg; L. M. Yakubenko; N. I. Grishchenko; V. N. Ermakov (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2017)
Досліджено поверхневі біогенні ефекти імпульсного електричного поля в системі клітин лактобактерій L. plantarum в розчинах  електролітів. Встановлено вплив параметрів поля (частоти, амплітуди напруги) на зміну гідрофобності і електрокінетичного потенціалу лактобактерій, пов’язану з виділенням додаткових метаболітів. Зміна поверхневих характеристик клітин L. plantarum в імпульсному електричному полі визначає умови біогенного формування нанорозмірних частинок срібла. При гідрофобізації клітини формуються частинки меншого розміру, вони менше агреговані та більш рухливі. Гідрофілізація сприяє формуванню великих кластерних структур, які складаються з полісахариду/поліпептиду і ультрадисперсних частинок срібла. Обробка в імпульсному електричному полі з амплітудою імпульсної напруги 20 В і частотою 200–500 Гц сприяла формуванню стабілізованих в клітинній стінці частинок срібла.