Maryja w modlitwach eucharystycznych Kościoła Wschodniego i Zachodniego - Sebastian Śmiałek (Studia Teologiczne, 2024)
W artykule została podjęta próba ukazania postaci Matki Bożej na podstawie modlitw eucharystycznych, charakterystycznych tak dla Kościoła wschodniego, jak i Kościoła zachodniego. Analiza źródeł liturgicznych, w postaci anafor Kościoła wschodniego, starożytnych i współczesnych modlitw eucharystycznych tradycji rzymskiej, czy tekstów liturgicznych wypracowanych po Soborze Watykańskim II, dała syntetyczny obraz wyjątkowej roli, jaką spełnia postać Maryi w życiu Kościoła.