Metoda Elementów Skończonych w Analizie Przyspieszonego Pełzania Konstrukcji. Cz. 2. Zastosowania. - W. Wojewódzki; L. Gadomski (Engineering Transactions, 1989)
Na podstawie pierwszej części artykułu opracowano program komputerowy do analizy konstrukcji w podwyższonej temperaturze, poddanych działaniu stałego w czasie obciążenia. Wykonano obliczenia konstrukcji dwuprętowej, grubościennego cylindra, tarczy z otworem oraz zbiornika ciśnieniowego utworzonego z połączenia powłok sferycznej i walcowej. Przedstawiono propagację frontu uszkodzenia materiału, redystrybucję naprężeń, zmiany odkształceń oraz określono czas technicznej użyteczności konstrukcji (czas życia). Otrzymane rezultaty dla pierwszego i drugiego przykładu porównano z wynikami analitycznymi bądź numerycznymi innej metody. Osiągnięto dobrą zgodność. W ostatnim przykładzie zbadano wpływ nakładki wzmacniającej połączenie zbiornika. Podano również oszacowania czasu życia konstrukcji. Zaproponowany sposób numerycznej realizacji powstawania i rozwoju obszarów uszkodzenia materiału okazał się efektywny. Zbadano wpływ długości kroku całkowania po czasie na dokładność obliczeń. Otrzymane wyniki potwierdzają duży wpływ podwyższonej temperatury na zachowanie się konstrukcji, natomiast wpływ sprężystości materiału na czas życia jest pomijalnie mały.