Papildomo agurkÅ³ daigÅ³ apÅ¡vietimo Hortiled tipo lempomis Ä¯taka vaisiÅ³ kokybei ir derliui - Donatas KlimaviÄius; DalÄ— Å umskienÄ—; Lina SkinulienÄ—; Å½ivilÄ— JukneviÄienÄ—; Paulius MozÅ«raitis (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2025)
Å viesa yra pagrindinis energijos Å¡altinis augalams. Visos Å¡viesos savybÄ—s Ä¯takoja augalÅ³ vystymÄ…si ir organÅ³ formavimÄ…si. Papildomas dirbtinis apÅ¡vietimas tampa vis populiaresniu pasirinkimu. Ä®vairiems augalams galima uÅ¾tikrinti geriausias apÅ¡vietimo sÄ…lygas ir net padidinti derliÅ³ bei kokybÄ™. Tyrimai atlikti Kauno kolegijos Informatikos, inÅ¾inerijos ir technologijÅ³ fakulteto, Maisto ir agrotechnologijÅ³ katedros laboratorijose 2022 metais. Darbo tikslas buvo Ä¯vertinti papildomo apÅ¡vietimo Hortiled tipo lempomis Ä¯takÄ… agurkÅ³ daigÅ³ ir vaisiÅ³ kokybei bei derliaus kiekiui. Tyrimo objektas â€“ paprastojo agurko (Cucumis sativus L.) hibridas â€˜Wisconsin SMR 58â€™. KontrolÄ— laikyta Ä¯prastomis sÄ…lygomis, be papildomo apÅ¡vietimo. Auginant daigus ir augalus buvo naudojamas 250 Âµmol m-2 s-1 fotonÅ³ srauto tankis, puslaidininkiÅ³ lempÅ³ skleidÅ¾iama Å¡viesa kartu su lauko Å¡viesa dienos metu. Naudojant laiko reguliatoriÅ³ apÅ¡vietimas automatiÅ¡kai buvo Ä¯jungiamas 14 valandÅ³ laikotarpiui. Eksperimentas atliktas trimis pakartojimais. AugalÅ³ biometriniai parametrai vertinti nuo geguÅ¾Ä—s 2 d. iki birÅ¾elio 11 d. Fiksuota daigÅ³ kokybÄ—, sverti ir vertinti vaisiai. Taip pat buvo nustatytas tirpiÅ³jÅ³ sausÅ³jÅ³ medÅ¾iagÅ³ (proc.), nitratÅ³ NO3-N (ppm) kiekis vaisiuose, chlorofilo kiekio indekso pokyÄiai lapuose. Atlikto tyrimo duomenimis, kontrolinio varianto daigai buvo labiau iÅ¡tÄ¯sÄ™, o naudojant papildomÄ… apÅ¡vietimÄ… 16 % Å¾emesni. Hipokotilio skersmuo tarp variantÅ³ skyrÄ—si 0,19 cm. Naudojant Hortiled tipo lempÅ³ apÅ¡vietimÄ…, agurkÅ³ daigÅ³ skersmuo buvo didesnis. Nustatyta, kad papildomas apÅ¡vietimas lÄ—mÄ— didesnÄ¯ chlorofilo kiekÄ¯ â€“ 299. TaÄiau didelio pokyÄio lyginant su kontroliniu variantu nebuvo. Kontroliniai augalai buvo labiau iÅ¡tÄ¯sÄ™, todÄ—l uÅ¾mezgÄ— maÅ¾iau vaisiÅ³. Su papildomu apÅ¡vietimu augintÅ³ agurkÅ³ daigai buvo kompaktiÅ¡kesni, suformavo daugiau Å¾iedÅ³, o tai Ä¯takojo didesnÄ¯ vaisiÅ³ kiekÄ¯. NitratÅ³ NO3-N (ppm) kiekis vaisiuose skyrÄ—si beveik 2 kartus (lyginant su kontrole). Su Hortiled tipo lempomis apÅ¡viesti agurkai nitratÅ³ sukaupÄ— reikÅ¡mingai maÅ¾iau.