Адсорбція та хімічні перетворення лідокаїну на поверхні високодисперсного кремнезему - T. V. Kulyk; O. O. Dudik; B. B. Palyanytsya; V. M. Barvinchenko (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2010)
Встановлено, що найвища адсорбція лідокаїну на поверхні кремнезему при рН~8,1, близькому до величини рКа лідокаїну (рК=7,9), тобто в області рН, оптимальній для реалізації максимальної біологічної дії. Методом термопрограмованої десобційної мас-спектрометрії досліджено взаємодію анестетика лідокаїну з поверхнею високодисперсного кремнезему. Для зразка лідокаїну, отриманого методом рівноважної адсорбції з лужного середовища, при температурі 220–230?С на термодесорбційних кривих спостерігаються максимуми для іонів з m/z 171, 147, 131, 130, 121, 116, тобто в цих умовах відбувається десорбція лідокаїну в молекулярній формі в результаті розкладу адсорбційного комплексу четвертинної амонієвої солі лідокаїну по силанольній групі. Розраховано кінетичні параметри розкладу цього адсорбційного комплексу: енергія активації, порядок реакції та передекспоненційний множник.