Znaczenie endogenicznych czynników rozwoju regionalnego w świetle badań empirycznych - Karolina Olejniczak (Barometr Regionalny, 2016)
Czynniki rozwoju regionu oznaczają pewne cechy lub ich kombinacje, których wykorzystanie w określonym miejscu i czasie prowadzi do pozytywnych zmian na danym terytorium. Najważniejszą siłą sprawczą regionu są czynniki endogeniczne. Tworzy je m.in. potencjał społeczno-gospodarczy, położenie i infrastruktura, a także dostępność czynników produkcji i przedsiębiorczość. Celem pracy była ocena wykorzystania endogenicznych czynników rozwoju sfery ekonomicznej, infrastrukturalnej i przestrzennej przez przedsiębiorstwa w subregionie leszczyńskim. Skoncentrowano się na zdolności do innowacji oraz tworzenia nowych technik i technologii, znaczeniu instytucji otoczenia biznesu oraz czynnikach związanych z lokalizacją, które zdaniem autorki mają szczególny wpływ na rozwój subregionu.