بررسی جذب زیستی یون سرب (II) از محلول‌های آبی با استفاده از برگ گیاه نیشکر (Saccharum Officinarum) - حدیث طهماسب پور; مریم محمدی روزبهانی (Pizhūhish dar Bihdāsht-i Muḥīṭ., 2024)
زمینه و هدف: یکی از مهم ترین یون‌های فلزی که اثرات فراوانی برای محیط زیست و موجودات زنده به‌خصوص انسان دارد، یون سرب است. یکی از روش‌های موثر جهت جذب سرب از محلول‌های آبی، استفاده از جاذب‌های زیستی می‌باشد. این پژوهش با هدف جذب زیستی سرب (II) از محلول‌های آبی با استفاده از برگ گیاه نیشکر انجام گردید.مواد و روش ها: برگ گیاه نیشکر جمع‌آوری شده از مزارع اهواز، در آون با دمای7۰ درجه سانتی‌گراد به مدت ۲۴ ساعت خشک و سپس آزمایشات جذب در مقادیر مختلف  pH(2-9)، زمان تماس (150-15) دقیقه به فاصله 15 دقیقه یکبار و مقادیر مختلف بیومس (2-0/1) و غلظت اولیه محلول (50-10) میلی‌گرم برلیتر و همچنین ایزوترم جذب انجام شد.یافته ها: کارایی حذف یون سرب بر روی برگ گیاه نیشکر با افزایش دوز بیوجاذب، افزایش و با افزایش غلظت اولیه ی محلول کاهش می‌یابد. کمترین میزان درصد حذف یون سرب (II) مربوط به زمان 15 دقیقه (34/6 درصد) و بیشترین میزان، مربوط به زمان 105 تا 150 دقیقه (5/71 درصد) بود. بیشترین میزان درصد حذف یون سرب (II) مربوط به غلظت 10 میلی‌گرم بر لیتر (92/3 درصد) بود. همچنین با افزایش pH کارایی حذف افزایش و در نهایت در اسیدیته 6 به حداکثر می‌رسد. داده‌های حاصل از بررسی ایزوترم جذب نشان داد که مکانیسم جذب یون سرب (II) بر بیوجاذب برگ گیاه نیشکر به‌خوبی از ایزوترم فروندلیچ پیروی می‌کند.نتیجه گیری: بیومس برگ گیاه نیشکر به عنوان یک جاذب ارزان و با امکان آماده‌سازی در شرایط مختلف می‌تواند به عنوان یک جاذب در حذف یون سرب (II) از محلول‌های آبی مورد استفاده قرار گیرد.