Analiza produkata neutralizacije otpadne kisele vode iz odlagališta fosfogipsa - Katarina Mužina; Filip Brleković; Matej Ercegović; Nensi Tomas; Zdenko Ceraj; Stanislav Kurajica (Kemija u Industriji, 2025)
Fosfogips, nusproizvod nastao u procesu proizvodnje fosforne kiseline i fosfatnih gnojiva, zbog visokih koncentracija prirodnih radionuklida odlaže se na posebno kontroliranim odlagalištima. Upravljanje odlagalištima te procjena njihova utjecaja na okoliš složen je i financijski zahtjevan proces. Atmosferske oborine stvaraju kiselu vodu koju je potrebno stalno nadzirati i neutralizirati prije ispuštanja u okoliš, pri čemu nastaje talog koji se također akumulira na odlagalištu. Jedna od potencijalnih metoda za oporabu fosfogipsa i neutralizacijskog taloga uključuje njihovu primjenu u proizvodnji organsko-mineralnih gnojiva. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati mogućnost dvostupanjske neutralizacije kisele vode s odlagališta fosfogipsa, nastalog radom tvornice gnojiva Petrokemija d. d., uporabom vapnenog mlijeka. Analiza svih taloga uz pomoć energijski razlučujuće rendgenske spektroskopije ukazuje na uspješno uklanjanje fluora u prvom stupnju neutralizacije, čiji udio u gnojivu ne smije prelaziti 2 mas. %. Talog dobiven iz prvog stupnja sadrži 35,1 mas. % fluora te 4,2 mas. % fosfora. Drugi stupanj neutralizacije rezultira talogom koji sadržava 7,1 mas. % fosfora, dok fluor nije detektiran. Rendgenskom difrakcijskom analizom utvrđeno je da talog iz drugog stupnja većinski sadrži kalcit i hidroksiapatit, koji su pogodni za upotrebu u gnojivima. U drugom dijelu istraživanja analizirana je jednostupanjska neutralizacija kisele vode s otopinom NaOH, koja bi, pod određenim procesno-ekonomskim uvjetima, mogla smanjiti troškove održavanja odlagališta. Iako zbog visokog udjela fluora tako dobiven talog nije moguće rabiti u proizvodnji organsko-mineralnih gnojiva, rezultati pokazuju da je potrošnja otopine NaOH za potpunu neutralizaciju (8 ml) znatno manja u usporedbi s vapnenim mlijekom (62 ml), što ukazuje na ekonomičniju alternativu za upravljanje tim procesom.