Justification of the suspension type of a single-axle fruit transport trailer - V. Martishko; Yu. Humeniuk; R. Osadchyi; O. Karlash; B. Horislavsky (Наукові доповіді Національного університету біоресурсів і природокористування України, 2025)
Актуальність дослідження обумовлена важливістю збереження плодової продукції, на якість якої впливають механічні пошкодження плодів під час транспортування, пов’язані із специфічними труднощами через їх значну чутливість до механічних впливів, тому зменшення динамічної дії на плоди вимагає удосконалення конструктивних параметрів спеціальних транспортних засобів та рекомендацій щодо їх використання. Метою роботи було провести порівняльні дослідження рівня вертикальних прискорень причепа з балансирною та безбалансирною підвісками та довести доцільність використання останньої для перевезення плодів. Досліджено вплив конструктивних параметрів та експлуатаційних факторів одновісних причепів на вертикальні прискорення та їх розподіл в енергетичному спектрі коливань транспортного засобу при перевезенні фруктів. Проведено теоретичні та експериментальні дослідження і виконано порівняльний аналіз вертикальних прискорень двох типів підвісок. В ході теоретичних досліджень розв’язано диференціальне рівняння для оцінки рівня вертикальних прискорень з урахуванням наступних факторів: типу підвіски; параметрів балансира; нерівностей профілю дороги; радіальної деформації та жорсткості шин; швидкості транспортного засобу. Для підтвердження результатів теоретичних досліджень була проведена експериментальна оцінка вертикальних прискорень одновісного причепа з балансованою та безбалансирною підвісками при перевезенні плодів у саду по ґрунтовій міжквартальній дорозі. Результати дослідження показали, що середньоквадратичні значення вертикальних прискорень у діапазоні робочих швидкостей які виникали у причепів з безбалансирною підвіскою вищі, ніж у причепів з балансирною підвіскою. Встановлено домінування гармонік вертикальних коливань в діапазоні 1,75-2 Гц, на які припадає понад 55 % потужності спектра прискорень, що є визначальним для оцінки пошкодження плодів. Експериментально доведено, що при середній швидкості транспортування (близько 20 км/год), рівень вертикальних прискорень причепа з обома підвісками не перевищував допустимий рівень. Практичне значення роботи полягає в можливості застосування отриманих результатів при проектуванні та удосконаленні одновісних причепів для перевезення плодів, що сприятиме зменшенню втрат продукції та підвищенню ефективності роботи садівничих господарств