Змочування кремнеземів різної гідрофобності водою та деканом - P. O. Kuzema (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2010)
Методом капілярного поглинання досліджено процес змочування водою та н-деканом хімічно модифікованих високодисперсних кремнеземів з гідрофільно-гідрофобною поверхнею. Виявлено нелінійну залежність осмотичної активності і немонотонну залежність швидкості змочування від ступеня модифікування поверхні метилсилільними групами.