Zapomniane konstrukcje prawa karnego. Przyczynek do dziejów szkoły klasycznej w Niemczech - Danuta Janicka (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1998)
Szkołę klasyczną prawa karnego w Niemczech zapoczątkował Paul Johann Anselm von Feuerbach - profesor w Jenie, Kilonii, Landshut i Monachium, sędzia, twórca głośnej teorii o przymusie psychologicznym kary, wreszcie słynny kodyfikator bawarskiego prawa karnego2. Rok 1799/1800 - datę wydania przez Feuerbacha pierwszego poważnego dzieła naukowego pt.: Revision der Grundsätze und Grundbegriffe des positiven peinlichen Rechts uznaje się jednocześnie umownie za narodziny nowoczesnej nauki prawa karnego w Niemczech.