ДЕТЕРМІНАНТИ ЕФЕКТИВНОСТІ ОПЕРАЦІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - С.О. Тульчинська; А.Ю. Погребняк; Т.О. Крашевська (Ekonomìčnij Vìsnik Nacìonalʹnogo Tehnìčnogo Unìversitetu Ukraïni "Kiïvsʹkij Polìtehnìčnij Institut", 2023)
Стаття присвячена дослідженню теоретичних аспектів підвищення ефективності операційної діяльності підприємств Авторами проаналізовано різні аспекти поняття «операційна діяльність підприємства». Визначено, що ефект вимірюється ефективністю використання ресурсів будь-якого типу: трудових, матеріальних, фінансових, ресурсних, часових, технологічних та інших в залежності від сфери діяльності підприємства та способу виробництва. Обґрунтовано, що «ефективність операційної діяльності» – це певний позитивний результат основної діяльності підприємства, який задовольняє потреби усіх сторін, задіяних у процесі, дозволяє зекономити ресурси при одночасному збереженні якості кінцевого продукту діяльності, приносить прибуток та/або сприяє досягненню інших цілей, поставлених перед собою тим чи іншим суб’єктом господарювання. Ефективність операційної діяльності підприємства залежить від багатьох чинників та умов. Здійснена класифікація видів ефективності операційної діяльності підприємства за рівнем об'єкту господарювання, наслідками (видами) отриманих результатів, рівнем об'єкту господарювання, наслідками (видами) отриманих результатів, ступенем охоплення ресурсів (або матеріально-технічним заповненням), видом витрачання ресурсів або витрат, функціональною сферою прояву, основними бізнес-процесами, стейкхолдерами. Oсновні стратегічні цілі операційної діяльності підприємства формуються на рівні стратегічного планування, будується стратегічна карта та визначається система ключових збалансованих показників. У дослідженні підкреслена важливість комплексного підходу до оцінки витрат, скорочення операційного циклу, технологічної модернізації виробництва та необхідність планування операційної діяльності підприємства. Авторами відзначена важливість збалансованого підходу щодо скорочення тривалості операційного циклу, комплексного підходу до оцінки витрат, необхідність технологічної модернізації виробництва та обов’язковість планування операційної діяльності підприємства.