Znaczenie badań geograficznych w poprawie jakości planowania przestrzennego w jednostkach samorządu terytorialnego różnego szczebla - Bogusława Baran-Zgłobicka; Marian Harasimiuk (Barometr Regionalny, 2016)
Badania geograficzne obejmują analizy przestrzenne zjawisk przyrodniczych, ekonomicznych i społecznych, dlatego są tak bardzo ważne w procesie zarządzania przestrzenią. Dobre rozpoznanie uwarunkowań przyrodniczych stanowi podstawę prawidłowego formułowania polityki przestrzennej jednostek samorządu terytorialnego różnego szczebla. Nadrzędnym celem pracy jest identyfikacja obszarów problemowych w planowaniu przestrzennym, w których należy szerzej wykorzystać badania geograficzne. Przedstawiono w niej ocenę opracowań strategiczno-planistycznych wybranych gmin pod kątem jakości informacji przyrodniczej oraz zasad gospodarowania zasobami środowiska i ich ochrony. Stwierdzono, iż w wielu przypadkach treści dokumentów w tym zakresie są niepełne. Jednocześnie im niższy szczebel planowania, tym bardziej brakuje szczegółowej informacji przyrodniczej. Zwrócono również uwagę na potrzebę włączenia świadczeń ekosystemów do bilansu ekonomicznego w planowaniu i gospodarce przestrzennej, ale przy większym udziale przyrodników. Wskazano wybrane problemy związane z realizacją zapisów tzw. ustawy krajobrazowej oraz zarządzania geoparkami.