ВПЛИВ КАРБОКСИПЕРИТОНЕУМУ НА ШВИДКІСТЬ КЛУБОЧКОВОЇ ФІЛЬТРАЦІЇ ПРИ ЛАПАРОСКОПІЧНИХ ОПЕРАЦІЯХ НА НИРКАХ - V. М. Grygorenko; S. V. Baydo; S. І. Pryndyuk (Клінічна хірургія, 2017)
Проведений порівняльний аналіз впливу карбоксиперитонеуму та ендоліфтингу під час лапароскопічних операцій на верхніх сечових шляхах на фільтраційну здатність нирок. Використання спірального лапароліфтингу у пацієнтів за тяжких супутніх захворювань серцево-судинної та дихальної систем, коли додаткова агресія карбоксиперитонеуму стає клінічно значущою, розширює можливості виконання лапароскопічних операцій на нирці (нефректомія, резекція), дозволяє уникнути деяких ускладнень.