Struktura przestrzenna a ścieżka rozwojowa Obszaru Badawczego Płouszowice (OBP) - Zbigniew Borkowski (Barometr Regionalny, 2016)
W pracy przeanalizowano uwarunkowania rozwoju Obszaru Badawczego Płouszowice (OBP ). Analiza wskazała na silne uzależnienie rozwoju od położenia w pobliżu Lublina oraz od rozlokowania w otoczeniu drogi wojewódzkiej numer 830 (DW830 ). Punktami krytycznymi ścieżki rozwojowej analizowanego terenu są budowa drogi wojewódzkiej oraz zabudowa jej obu stron ciągami nowych siedlisk. Wywołało to negatywne skutki, niemal niemożliwe do pokonania przez lokalną społeczność. Proces naprawy powinny zainicjować władze samorządowe. Działania naprawcze obszarów podlegających korozji przestrzeni mogłyby polegać na wstrzymaniu wydawania zezwoleń na zabudowę wokół drogi wojewódzkiej oraz na modernizację i remonty istniejących już obiektów. Należałoby dopuścić większą prędkość podróżną samochodów poruszających się tą drogą (90 km/godz.) i zrezygnować z budowy nowej infrastruktury technicznej wokół drogi. Rewitalizacji sprzyjałyby również działania polegające na przeprowadzaniu scalania gruntów, zamknięciu wyjazdów z posesji na drogę wojewódzką oraz wybudowaniu równoległych do drogi wojewódzkiej ciągów komunikacyjnych, które przebiegałyby na tyłach obecnie istniejących posesji. W efekcie nastąpiłaby integracja przestrzenna i społeczna Obszaru Badawczego Płouszowice oraz poprawa miejscowego ładu przestrzennego.