Основні методологічні аспекти воєнно-економічного обґрунтування перспективних напрямів розвитку Збройних Сил України - Семененко О.М.; Бойко Р.В.; Водчиць О.Г.; Масловський С.С.; Кремешний О.І.; Корнієнко А.П. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2018)
У статті авторами розкриті основні методологічні аспекти воєнно-економічного обґрунтування перспективних напрямів розвитку Збройних Сил України з позицій дослідження проблемних питань зміцнення обороноздатності держави. Вивчення досвіду попередників та аналіз ситуації, яка складається в Україні сьогодні, дозволили сформувати деякі погляди щодо актуальних напрямів проведення досліджень в галузі військового будівництва за воєнно-економічною тематикою. Сучасні умови розвитку України достатньо чітко вказують на те, що під час обґрунтування подальших напрямів розвитку Збройних Сил України доцільно враховувати необхідність комплексного, у тому числі і воєнно-економічного обґрунтування можливих стратегічних завдань для ЗС України, які будуть основою планування будівництва ЗС України з подальшим визначенням складу сил та засобів для їх виконання. Проведені авторами дослідження дозволили визначити основні методологічні аспекти воєнно-економічного обґрунтування перспективних напрямів розвитку Збройних Сил України, а також розкрити сутність проблем забезпечення адекватності розвитку економіки держави вимогам необхідного рівня її обороноздатності. У статті найбільшої уваги приділяється теоретичним питанням взаємозв’язку економіки держави з подальшими перспективами розвитку її Збройних Сил, а також визначені основні фактори, які визначальним чином впливають на процес будівництва Збройних Сил України, та розкриті особливості їх впливу. Визначенні в статті основні методологічні аспекти воєнно-економічного обґрунтування перспективних напрямів розвитку Збройних Сил України можуть бути корисними для науковців та спеціалістів системи оборонного планування з метою формування поглядів щодо порядку та змісту процесу воєнно-економічного обґрунтування основних пріоритетних напрямів будівництва та розвитку ЗС України з урахуванням економічних можливостей держави.