ФІНАНСОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ІННОВАЦІЙНОГО СТАРТАП-ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ: СПІВПРАЦЯ ОСВІТИ, НАУКИ І БІЗНЕСУ - Юрій Раделицький; Артур Ременяк; Назар Тимків (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена актуальним питанням фінансового регулювання інноваційної діяльності суб’єктів господарювання в національній економіці, розвитку стартап-підприємництва, стартап-екосистеми, кооперації приватних підприємств, закладів вищої освіти та наукових установ. Конкретизовано сутність поняття «фінансове регулювання», «інноваційний розвиток», «стартап». Досліджено динаміку кількості інноваційно активних промислових підприємств, їхні витрати на інноваційну діяльність, в тому числі наукові дослідження і розробки (НДР), фінансове забезпечення інновацій. Проведено порівняння активності великих стартап-компаній в Україні та Центрально-Східній Європі. Акцентовано увагу на державних проектах та програмах, які стимулюють стартап-підприємництво, зокрема успішному прикладі режиму Дія.City. Окреслено окремі орієнтири вдосконалення державного, зокрема фінансового регулювання розвитку інноваційного стартап-підприємництва, в тому числі на основі застосування інструментів бюджетної і податкової підтримки.