Оцінка фактору безпеки повітряного руху, який впливaє на пропускну здатність і організацію польотів - Б.А. Телятник; К.А. Здихальський; В.О. Стрельбицький; А.Є. Бородій (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2020)
В статті розглянуто метод розрахунку пропускної здатності робочого місця диспетчера, процеси управління повітряним рухом та їх кількісні характеристики, тісно пов’язані з характеристиками повітряного середовища, системами відліку координат, принципами поділу повітряного простору, динамічними характеристиками повітряних суден, регламентом, що визначає правила польотів і управління повітряним рухом, характеристиками операторів в найпростішому контурі управління повітряним рухом і ще багатьма іншими факторами. Разом з тим враховується ефективність функціонування системи організації повітряного руху, яка характеризується великою кількістю важливих критеріїв, одним з яких являється пропускна здатність самої системи. Метою статті є проведення оцінки фактору безпеки повітряного руху, що впливає на пропускну здатність та організацію польотів.