Розрахунок каналів гідроприводу з врахуванням змін температури і в’язкості робочої рідини - A. М. Murashchenko; A. P. Gubarev; O. M. Yakhno; O. V. Tyzhnov (Mechanics and Advanced Technologies, 2018)
В статті  представлені результати тепло-гідравлічного дослідження каналів гідравлічного приводу. Розглянуто вплив неусталеного теплообміну рідини і каналів приводу на зміни тиску і витрати в приводі. Дослідження проводилося з метою уточнення гідравлічного розрахунку на етапі їх проектування з подальшим прогнозуванням роботи приводів в умовах змінної температури рідини. Аналіз структури потоку в каналі та розподіл інтенсивності теплопередачі вздовж каналу від стінок до рідини, виконано з урахуванням впливу в’язкості на витрату рідини. Запропоновано методику розрахунку часу стабілізації швидкості потоку рідини в гідравлічному каналі при нестабільних температурних умовах роботи приводу. Проведено комп’ютерне дослідження для визначення часу стабілізації швидкості руху рідини в гідравлічному каналі та стабілізованого значення швидкості. Вплив геометричних параметрів та конфігурації каналів враховано шляхом перерахунку падіння тиску і зміни швидкості в гідравлічній системі приводу. Розроблено методику уточненого тепло-гідравлічного розрахунку гідравлічних каналів гідроприводів при нестабільних робочих режимах та змінних температурних умовах.