Історіографічна основа досліджень процесу адаптації особистості у працях вітчизняних учених-психологів (80-90 рр. ХХ ст.) - Олександр Галус (Педагогічний дискурс, 2013)
У статті в історіографічному контексті проаналізовано дослідження процесу адаптації особистості у працях вітчизняних учених-психологів (1980-1990 рр. ХХ ст.). Акцентовано увагу на трактуванні понять «адаптація», «психологічна адаптація», видах адаптації. Подано інформацію щодо досліджень проблем психологічної адаптації особистості у працях вітчизняних учених-психологів визначеного періоду. Окремо проаналізовано концепцію персоналізації особистості А.В.Петровського та концепцію системного розгляду процесу адаптації у взаємозвʼязку із визначеними компонентами (енергетичним, середовищним, соціальним, діяльнісним, професійним, індивідуально-особистісним) В.А.Семиченко.