ВПЛИВ КОРЕКЦІЇ ВНУТРІШНЬОЧЕРЕВНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ НА ПОКАЗАННЯ ДО ОПЕРАТИВНОГО ВТРУЧАННЯ ПРИ ГОСТРОМУ ПАНКРЕАТИТІ - А. І. Sukhodolya; А. S. Моrgun; S. А. Sukhodolya; І. V. Loboda; Yu. V. Моrgun (Клінічна хірургія, 2017)
Узагальнений досвід лікування 138 пацієнтів з приводу гострого панкреатиту (ГП). З метою зменшення частоти ускладнень і летальності при ГП застосовані різні способи корекції внутрішньочеревної гіпертензії (ВЧГ). Встановлено, що при корекції ВЧГ достовірно зменшується частота інфікування вогнищ панкреонекрозу: за ГП середньої тяжкості частота інфікування зменшилась з 7,7 до 4,2%, за тяжкого ГП - з 55,5 до 43%. Корекція ВЧГ при ГП сприяла зменшенню частоти виконання операцій в пізньому періоді, особливо за ГП середньої тяжкості.