Modern View of Creep of Concrete - A.M. Neville (Engineering Transactions, 1967)
Tematem pracy jest analiza wpływu na pełzanie betonu różnych czynników, związanych z warunkami zewnętrznymi, obciążeniem i składem betonu. Autor przeanalizował kolejno te czynniki, zwracając uwagę na ich wzajemna zależność oraz uwzględniając również takie, które rzadko uwzględniane są w związku z pełzaniem betonu, np. temperatura otoczenia. Następnie autor przedstawił metodę przewidywania wielkości pełzania betonu, opracowana przez siebie w Calgary; wiele innych wiadomości zawartych w pracy również pochodzi z własnych badan prac autora. Rozważania o znaczeniu pełzania w konstrukcjach betonowych kończą przedstawiona prace.