O nieustalonym ruchu cząstki kulistej w nieruchomym i lepkim płynie - Andrzej Góralski (Engineering Transactions, 1964)
W artykule podano ogólne rozwiązanie powyższego problemu. Ogólność tę należy rozumieć w znaczeniu umożliwiającym określenie trwałości ruchu niestacjonarnego, niezależnie od charakteru tego ruchu.