Pisma Ivana Aničića (Zlovečere) Antunu Flegi (1910. – 1913.) - Iva Grdinić (Vjesnik Istarskog Arhiva, 2019)
»Đačka korespondencija« Ivana Aničića Antonu Flegi (1910. – 1913.) predstavlja vrijedan povijesni izvor ne samo za proučavanje povijesti Hrvatske gimnazije u Pazinu nego i u kontekstu širih socioloških, društvenih i političkih procesa u Pazinu, Istri i Primorju te Zagrebu pri kraju prvoga desetljeća 20. stoljeća. Prva sadržajna cjelina u pismima, koja se odnosi na vrijeme do mature Ivana Aničića, donosi nove spoznaje i dosad neobjavljivane podatke o aktivnostima đačkoga društva Naprijed i izdavanju istoimenoga đačkog lista Hrvatske gimnazije u Pazinu. Pisma sadržavaju preglede đačkih javnih predavanja, održavanih po uzoru na predavanja koja su učitelji gimnazije održavali u Hrvatskoj čitaonici, prenose informacije o trvenjima unutar učiteljskoga zbora te u tom kontekstu živopisno portretiraju i pojedine profesore, ali i društveni život Pazina, u kojem su Gimnazija i njezini profesori zasluženo zauzimali središnje mjesto. Druga sadržajna cjelina pisama predstavlja dopunski izvor o djelovanju Hrvatsko- slovenskog akademskog društva »Istra« te »ABC kluba« (ABC društvo hrvatskih sveučilištaraca za poučavanje nepismenih) donosi niz podataka o edukacijskim projektima i aktivnostima Društva, sveučilišnom i društveno-političkom angažmanu (posebno u svezi s borbom za reciprocitet zagrebačkoga sveučilišta u odnosu na bečko, ali i uvid u sudjelovanje istarskih studenata u aktivnostima radikalne studentske organizacije Jugoslavenske napredne omladine) te unutarnjim podjelama članstva na liburnijski i istarski. Kako je Ivan Aničić pripadnik đačke i studentske generacije koja je u književnopovijesnom kontekstu s kraja hrvatske moderne (1892. – 1914.) nazvana generacijom »Mladih«, objavljena pisma neposredno i sinkronijski smještaju malu istarsku zajednicu i u europski kontekst. U nacionalnom kontekstu pisma su vrijedan dopunski izvor i nacionalnom izučavanju društveno-političkog djelovanja »Mladih« u razdoblju do početka Prvoga svjetskog rata. »Đačka korespondencija« je i izvanredan te vrlo rijedak prikaz znanja, kompetencija i duhovnoga života adolescenta s početka 20. stoljeća, prati krize sazrijevanja i odrastanja, pruža uvid u intimne, ljubavne događaje te vrlo zorno otkriva sliku mladoga čovjeka koji uspjehe u školovanju ostvaruje bez financijske potpore svoje seoske obitelji.