Instagram Paylaşımlarındaki Dinî Gündelik Göstergeler Üzerine Bir İçerik Analizi - Fatma Konu; Rukiye Geçer (Medya ve Din Araştırmaları Dergisi, 2025)
Instagram, yaşam pratiklerinin çeşitlendirildiği ve yeniden üretildiği bir dijital uzamdır. Dinî gündelik göstergelerin bu uzamda nasıl şekillendiği araştırmanın temel problemidir. Araştırma probleminin daha da özelleştiği nokta, geleneksel dinî görünürlükleri bir alternatif deneyim olarak sunan içerik üreticilerin öne çıkardığı bağlamlardır. Bu paralelde; beden, mekân, duygu ve mahremiyet kodlarının geleneksel dinî anlamları ve dijital uzamdaki alternatifleri çalışmanın ilgi alanıdır. Instagram paylaşımlarındaki dinî gündelik göstergeler olarak beden, mekân, duygu ve mahremiyet kodlarının analiz edildiği bu çalışmada nitel araştırma tipi ve içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Dinî gündelik göstergelerin geleneksel dinî görünürlük ve alternatif tavır bağlamında incelenebilmesi için; kendini dijital içerik üretici, kişisel blogger ve tanınmış kişi olarak sergileyen, paylaşım metinlerinde geleneksel dinî içerik yüklemelerine yer veren kullanıcı paylaşımlarından faydalanılmıştır. Kullanıcı paylaşımlarında dikkat çeken nokta; kullanıcıların beden dindarlığı, mekân ve duygunun dinî tamamlayıcılığı ve mahremiyet alanının dinselliğine geleneksel dinî bir anlam yüklemesidir. Kullanıcılar, modern hayatta yaşayan geleneksel dinî bireylerin yaşama deneyimlerine yönelik bir alternatif sunmuştur. Dindar kadın bedeni, bireylerin farklı yaşam ve düşünme biçimlerini tamamlayan dinî mekânsal ve duygusal bulunma, kadın bedeninin ev içi ve kamusal alandaki görünürlüğü, paylaşımlarda doğrudan yer verilen konuları oluşturmuştur. Yapılan analiz sonucunda; kullanıcı paylaşımlarını içeren örneklem grubunun, modern yaşama uyum ile geleneksel dinî inanç ve pratikleri arasında denge kurucu bir örneklendirme yaptığı gözlemlenmiştir. Bireyler modern yaşamla uyumlu hareket ederken, geleneksel dinî içeriklerin yaşamı olumlayan niteliklerini öne çıkarmıştır.