МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ ОЧІКУВАНЬ ЗАЦІКАВЛЕНИХ СТОРІН І ЇХ КОРИГУВАННЯ ПРИ СТРАТЕГІЧНОМУ УПРАВЛІННІ ПРОГРАМОЮ ПРОЕКТІВ - Iryna Kadykova; Svitlana Larina; Igor Chumachenko (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості, 2019)
Предметом дослідження в статті є управління зацікавленими сторонами проектів при реалізації стратегії програми. Мета статті – розробка методу визначення очікувань зацікавлених сторін і їх коригування з позицій стратегічного управління програмою проектів. В статті вирішуються наступні завдання: виділити у певну класифікацію стейкхолдерів проектів залежно від характеру їх ставлення до стратегії програми проектів; розробити матрицю оцінки рівня їх залучення до реалізації стратегії програми; модифікувати матрицю "влада/інтерес" для більш точного представлення характеру інтересу; побудувати модель стратегічного кубу зацікавлених сторін проектів та програм;  розробити рекомендації щодо організації цілеспрямованого впливу на очікування зацікавлених сторін проектів програми з метою коригування їх очікувань для сприяння ефективності реалізації стратегії програми. Використовуються такі методи: теорія множин, кола Ейлера, матричні та графоаналітичні методи. Отримані результати: pозроблена класифікація стейкхолдерів проектів залежно від характеру їх ставлення до стратегії програми проектів. Матриця оцінки рівня залучення стейкхолдерів до реалізації стратегії програми передбачає розробку поточного та бажаного стану. Модифікована матриця "влада/інтерес" розмірністю 2*4 містить у кожному квадранті рекомендації щодо управління стейкхолдерами. Побудована модель стратегічного кубу зацікавлених сторін містить 20 квадрантів. Сформульовані рекомендації щодо використання методу з п’яти етапів для визначення очікувань зацікавлених сторін і їх коригування з позицій стратегічного управління програмою проектів. Висновки: розроблено метод визначення очікувань зацікавлених сторін і їх коригування, заснований на оцінці рівня залучення стейкхолдерів до реалізації стратегії програми проектів з урахуванням класифікації відповідно до характеру ставлення до неї, який на відміну від існуючих передбачає побудову та аналіз модифікованої матриці "влада/інтерес" та стратегічного кубу зацікавлених сторін проектів та програм, що дозволяє розширити горизонт аналізу та швидкість реагування  на мінливі запити стейкхолдерів при плануванні реалізації стратегії програми.