ДЕЯКI ЗАКОНОМIРНОСТI СИНТЕЗУ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН ЗА УМОВ КУЛЬТИВУВАННЯ RHODOCOCCUS ERYTHROPOLIS IМВ АС-5017 НА СУМIШI РОСТОВИХ СУБСТРАТIВ - М. О. Шулякова; Т. П. Пирог; Т. А. Шевчук (Mìkrobìologìâ ì Bìotehnologìâ. Мікробіологія і біотехнологія, 2012)
Досліджено можливість використання суміші ростових субстратів (гексадекан, гліцерин, етанол) для інтенсифікації синтезу поверхнево- активних речовин (ПАР) Rhodococcus erythropolis IМВ Ас-5017. Показано, що за умов росту даного штаму на суміші енергетично над- лишкового (гексадекан) і енергетично дефіцитних (етанол, гліцерин) субстратів показники синтезу ПАР були у 1,5–2 рази вищими, ніж на відповідних моносубстратах. Встановлено залежність синтезу ПАР R. erythropolis IМВ Ас-5017 від способу підготовки інокуляту і концентрації моносубстратів у суміші. Одержані дані є основою для розробки технології отримання ПАР культивуванням R. erythropolis IМВ Ас-5017 на суміші енергетично нерівноцінних ростових субстратів.