ОСОБЛИВОСТІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ УРБОЕКОЛОГІЧНИХ ВІДНОСИН У ДОБУ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - Р.С. КІРІН (Економіка та право, 2024)
Проаналізовано особливості правового регулювання урбоекологічних відносин у добу російсько-української війни (2014—2022). Виявлено, що напрями розвитку системи урбоекологічної безпеки, закладені у чинних стратегіях національного, галузевого та регіонального рівнів, без урахування безпрецедентного мілітарного впливу на довкілля, слід вважати достатньо фрагментарними і такими, що не повністю відповідають євроінтеграційним прагненням України. З’ясовано, що формування правової бази урбоекологічних відносин на рівні окремих міст і міських об’єктів відбувалося до початку повномасштабної агресії здебільшого у сферах, пов’язаних із забезпеченням водопостачання та водними ресурсами, охороною атмосферного повітря та історичних пам’яток, використанням землі, озелененням, містобудівним моніторингом, цифровізацією, транскордонним співробітництвом. Запропоновано у випадку техно- чи/та антропогенного впливу виходити з наявності складу відносин впливу, за якого активна дія суб’єкта впливу (суб’єкт походження впливу) на об’єкт впливу може мати наслідки для суб’єкта сприйняття (суб’єкт зачеплений впливом) через об’єкт сприйняття. Наведено перспективи правового регулювання відносин з відшкодування екологічної шкоди та збитків, завданих мілітарним впливом, що наразі супроводжуються певною непослідовністю.