Креативність як основа педагогічної інноватики в освіті технологічного профілю - Lyudmila Liubarska (Освітологічний дискурс, 2025)
У статті розкрито сутність креативності як одного з ключових чинників професійної успішності майбутніх учителів технологій. Теоретичний аналіз сучасних наукових підходів дозволив окреслити чотирикомпонентну структуру креативності: когнітивний, емоційно-мотиваційний, практично-діяльнісний та результативний компоненти. Емпіричне дослідження, проведене серед студентів педагогічного університету та молодих учителів, показало переважання середнього та високого рівнів самооцінки творчого потенціалу. Зафіксовано високу готовність респондентів до впровадження інноваційних методик та адаптації до змін у професійній діяльності. Виявлено прямий взаємозв’язок між упевненістю в собі та здатністю до креативної педагогічної діяльності. Результати дослідження підкреслюють значення створення педагогічного середовища, що сприяє розвитку творчих здібностей. Запропоновано напрями удосконалення професійної підготовки майбутніх учителів технологій через інтеграцію компонентів креативності у зміст і форми освітньої діяльності. Обґрунтовано необхідність подальших міжрегіональних досліджень для з’ясування впливу соціокультурного середовища на розвиток креативного потенціалу педагогів.