آینده‌نگاری مؤلفه‌های اثرگذار بر توسعه استان یزد - نگین فلاح حقیقی; زینب شریفی; حامین احمدی (جغرافیا و آینده پژوهی منطقه‌ای, 2024)
یکی از اهداف اساسی توسعه، کاهش نابرابری‌ است و پیش‌نیاز هرگونه اقدام جهت کاهش نابرابری، شناسایی مؤلفه‌های اثرگذار بر توسعه است. استان یزد استانی با نابرابری فضایی می‌باشد؛ بنابراین، هدف پژوهش حاضر آینده‌نگاری مؤلفه‌های اثرگذار بر توسعه استان یزد بود. این پژوهش مطالعه‌ای پیمایشی توصیفی-تحلیلی بود. برای جمع‌آوری داده‌ها از ابزار پرسشنامه محقق ساخته استفاده ‌شد که روایی و پایایی آن به ترتیب از طریق اعتبار محتوایی و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تأیید شد. جامعه آماری شامل 280 نفر از مدیران ارشد و اجرایی مرتبط با امور توسعه استان، نخبگان کسب‌‌و‌کار، کارآفرینان و کارفرمایان آگاه به مسائل توسعه استان و دانشجویان و دانش‌آموختگان رشته‌های توسعه بودند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان 163 نفر به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. تحلیل داد‌ه‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد بین وضعیت موجود و مطلوب مؤلفه‌های اثرگذار بر توسعه استان یزد تفاوت معناداری وجود دارد. بیشترین و کمترین این شکاف به ترتیب در مؤلفه‌های علمی و فناوری و مؤلفه‌ اجتماعی بوده است. رتبه‌بندی مؤلفه‌های مختلف اثرگذار بر توسعه استان یزد گویای آن بود که مهم‎ترین مؤلفه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، علمی و فناوری، اداری و مدیریتی اثرگذار بر توسعه استان یزد به ترتیب شامل بیکاری، میزان مهاجرپذیری، تأثیر اتباع خارجی بر فرهنگ کار در درازمدت، پرورش نیروی انسانی ماهر و دلسردی نیروی کار ماهر بوده است. افزون بر این، مدل مهم‎ترین مولفه‌های اثرگذار بر توسعه استان یزد ارائه شد. در نهایت، این نتایج می‌تواند راهگشای سیاست‌گذاران استان یزد برای برنامه‌ریزی دقیق‌تر در گام برداشتن به سمت توسعه استان باشد.