Współczesna polityka Federacji Rosyjskiej w obszarze „bliskiej zagranicy” - Aneta Romanowska (Facta Simonidis, 2015)
Federacja Rosyjska postrzega przestrzeń poradziecką jako obszar „bliskiej zagranicy” i własną strefę wpływów. W sferze deklaratywnej i praktycznej dąży do zachowania dominującej roli politycznej i gospodarczej w państwach należących do tego obszaru. Dotyczy to zwłaszcza Ukrainy i Mołdawii oraz państw Kaukazu Południowego. Polityka Federacji Rosyjskiej jest determinowana historycznie i geopolitycznie. Państwa te stanowią również przedmiot potencjalnego zainteresowania Unii Europejskiej, co przyczynia się do wykreowania pola rywalizacji tych dwóch podmiotów stosunków międzynarodowych.