O SĄDACH OBYWATELSKICH, WSPÓŁPRACY SĘDZIÓW ZAWODOWYCH I SĘDZIÓW NIEZAWODOWYCH – UWAG KILKA - Jacek Widło (Zeszyty Prawnicze, 2025)
Artykuł, po pierwsze, wskazuje na rolę sędziów niezawodowych (ławników) i ich miejsce w sprawowaniu wymiaru sprawiedliwości. Sędziowie niezawodowi są przedstawicielami społeczeństwa w sądzie i „ambasadorami” sądów w społeczeństwie. Opracowanie przedstawia też sposób współpracy w składach mieszanych sędziów zawodowych i niezawodowych. Po drugie, artykuł odpowiada na pytanie, czemu służy uzasadnienie sądu, czyli drugiej najważniejszej części orzeczenia (wyroku) obok jego sentencji (rozstrzygnięcia władczego). Pomiędzy sentencją a uzasadnieniem istnieje określony związek – uzasadnienie zawiera powody (motywy) rozstrzygnięcia zawartego w sentencji orzeczenia, a w związku z tym treść sentencji wyznacza zakres uzasadnienia. Uzasadnienie to przekonanie do rozstrzygnięcia sądowego stron i opinii publicznej, w praktyce pełnomocników stron i sądu wyższej instancji. Po trzecie, wskazuje na treść i funkcje uzasadnienia, metodyki jego sporządzania po uprzednim uzgodnieniu rozstrzygnięcia i sposobu dojścia do tego rozstrzygnięcia. Zawiera postulaty na przyszłość, między innymi dotyczące komunikatywności uzasadnień, tak aby były zrozumiałe dla wszystkich adresatów: stron postępowania, społeczeństwa, prawników, przedstawicieli mediów.