Trzeci Statut i praktyka życia politycznego Wielkiego Księstwa Litewskiego w czasach Zygmunta III i Władysława IV - Henryk Wisner (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1992)
Nakreślony w tytule temat można zawrzeć w trzech punktach i dwu częściach. Na pierwsze składają się: prawa i obowiązki władcy, struktura i działanie władz państwa oraz prawa i obowiązki obywateli Wielkiego Księstwa Litewskiego. Drugie to rekapitulacja postanowień zawartych w Trzecim Statucie oraz konfrontacja litery i ducha Statutu z praktyką dnia powszedniego Litwy oraz całej Rzeczypospolitej.