Ministerstwo byłej Dzielnicy Pruskiej (1919-1922) - Andrzej Gulczyński (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1991)
Uwagi wstępne. Wprowadzenie. II. Utworzenie Ministerstwa i jego zadania. III. Minister b. Dzielnicy Pruskiej. 1. Stosunek do władz centralnych. 2. Zakres władzy. 3. Kierownik Ministerstwa. IV. Organizacja wewnętrzna. 1. Zastępca Ministra w Warszawie i Jeneralny Zastępca Ministra w Poznaniu. 2. Podsekretariaty stanu. 3. Departamenty i wydziały. 4. Inne instytucje działające w ramach Ministerstwa. 5. Siedziba. V. Działalność Ministerstwa. VI. Likwidacja Ministerstwa. VII. Uwagi końcowe.