МОДЕЛЬ ВИЗНАЧЕННЯ ПОСЛІДОВНОСТІ РОБІТ ТА ОПЕРАЦІЙ ДЛЯ УПРАВЛІННЯ РОЗКЛАДОМ БУДІВЕЛЬНОГО ПРОЕКТУ - Анна Анатоліївна Дорохіна; Альона Юріївна Старостіна; Роман Володимирович Артюх (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості, 2018)
Предметом дослідження є питання управління змістом та розкладом будівельних проектів. Мета роботи - побудова структурних моделей, які визначають послідовність та взаємозв’язок робіт (та операцій) будівельних проектів. В статті вирішуються наступні завдання: побудова моделі процесів управління розкладом проекту, формування ієрархічної структури будівельного проекту з урахуванням рівня операцій, побудова діаграм передування для рівня робіт і операцій. Використовуються такі методи: проектний підхід, процесне моделювання за допомогою діаграм IDEF0, методи декомпозиції, метод діаграм передування. Отримано наступні результати: В статті проведено аналіз процесів управління розкладом проекту згідно стандарту PMBOK. Розглянуто їх особливості стосовно будівельних проектів. В результаті побудовано модель процесів управління розкладом будівельних проектів, яку представлено в нотації IDEF0. Розглянуто послідовність та взаємозв’язок операцій в ієрархічній структурі будівельного проекту. Вказано фактори підприємства, які впливають на перелік операцій будівельних проектів. Для формування складу операцій використовується метод декомпозиції. Таким чином, WBS-структура будівельного проекту, що включає три рівні ієрархії, була доповнена четвертим рівнем - операціями. Наведено приклади елементів деяких із зазначених множин операцій будівельного проекту. Для визначення послідовності операцій обрано метод діаграм передування. Побудовано діаграму передування для рівня робіт структури, із зазначенням входів і виходів. Також побудовано діаграму передування для рівня операцій структури проекту на прикладі завдання розробки проектної документації. Висновки: Після встановлення послідовності і логічного взаємозв'язку на рівні операцій з урахуванням діаграми передування на рівні робіт можна побудувати модель послідовності групи операцій, груп робіт, а потім і всього проекту. З урахуванням даних про тривалості операцій дана модель дозволить оцінити тривалість всього проекту. Це дасть змогу отримати достовірні оцінки ресурсів та тривалості операцій. Результатом буде розклад проекту з деталізованим змістом проекту.