Głos – słowo – gest foniczny. Tworzywo radiowe w słuchowisku Janusza Domagalika Andante con speranza - Marta Bolińska (Kultura Media Teologia, 2025)
Celem artykułu jest przypomnienie i analiza oryginalnego słuchowiska J. Domagalika Andante con speranza (1985) pod kątem obecności w nim wyraźnych znaków sztuki radiowej. Eksplikacja radiowego spektaklu według koncepcji Michała Kaziowa pozwala na konstatację, że słuchowiska oryginalne mają duży potencjał audialny i awizualny, który sprzyja skupianiu się na efektywnym działaniu kodu audytywnego kształtującego wyobraźnię odbiorcy, gdzie głos ludzki staje się najważniejszym narzędziem komunikacji. Dominująca w przedstawieniu sfera foniczna odsłania bogactwo radiowego tworzywa, które kształtuje dramaturgię słuchowiska.