Про можливу природу глибинних магнітних джерел зони Тейссейра-Торнквіста у зв'язку з неоднорідністю літосфери - І.К. Пашкевич; М.І. Бакаржієва (Геофизический журнал, 2025)
Необхідною умовою для формування джерел магнітних аномалій є наявність зон розтягу кристалічної кори та підвищена проникність мантії. Найбільша концентрація джерел спостерігається в регіоні, обмеженому меридіональними глибинними зонами активізації. Він характеризується підвищеною проникністю літосфери, «розмитістю» головної геодинамічної межі та порушенням структури перехідного шару під зоною Тейссейре—Торнквіста (TTЗ). Утворення магнітних джерел за цих сприятливих умов пов’язується з магматизмом і флюїдизацією літосфери в процесі субдукції. Її ознаками є високошвидкісні похилі на південний захід шари в мантії до глибини 500—600 км, ідентифіковані як слеби, та «шари-дублікати» в перехідному шарі, що інтерпретуються як «потоплені» слеби.