Administracja miasta Krakowa w czasach prezydentury Mieczysława Kaplickiego (1933–1939) - Piotr Hapanowicz (Folia Historica Cracoviensia, 2024)
Mieczysław Kaplicki (1871–1959) był najwybitniejszym prezydentem międzywojennego Krakowa, inicjatorem perspektywicznego, kompleksowego programu rozwoju miasta. W ciągu swej pięcioletniej prezydentury konsekwentnie realizował swoje zamierzenia uzdrowienia administracji i gospodarki miejskiej. Kaplickiemu udało się przeprowadzić gruntowną reorganizację administracji Zarządu Miejskiego, wprowadzając nowa strukturę i nowoczesne metody zarządzania. Reforma usprawniła miejską administrację i zmniejszyła jej kosztów. Restrukturyzacja opierała się na zasadzie zespolenia i decentralizacji. Ta ostatnia była nowatorska dla Krakowa i polegała na utworzeniu urzędów dzielnicowych, czyli małych magistratów. Kaplicki podkreślał, że „w ten sposób urząd zbliżymy do obywateli”. Współczesny samorząd krakowski w pewnej mierze nawiązuje do wizji Kaplickiego w tej dziedzinie. Postawił sobie także za cel zwiększenie wydajności instytucji miejskich. Udało mu się uporządkować finanse miejskie, a dzięki zdolnościom organizacyjnym, dalekowzrocznej wizji rozwoju miasta, energii i pracowitości, potrafił zmobilizować Zarząd Miejski i pracowników Magistratu oraz przedsiębiorstw miejskich do realizacji swojej koncepcji Krakowa jako miasta nowoczesnego.