Трансформація дизайн-мислення на платформі цифрової проектної культури під впливом індустріалізації - Ірина Анатоліївна Гардабхадзе (Культура і мистецтво у сучасному світі, 2019)
Мета дослідження – розгляд взаємозв’язку дизайн-мислення і традиційної дизайнерської творчості з аналізом еволюції дизайн-мислення в дискурсі проектної культури під впливом індустріалізації, а також виявлення особливостей дотримання закону Меткалфа у ракурсі дизайн-творчості. Методологія дослідження ґрунтуються на системному підході до визначення факторів впливу цифрових методів моделювання віртуальних об’єктів на генерацію і матеріалізацію дизайнерських рішень. Генезис проектної культури та еволюція дизайн-мислення проаналізовані на базі історіографічного аналізу; визначення взаємозв’язку дизайн-мислення і традиційного дизайну реалізовано з використанням порівняльного аналізу; критичний аналіз застосований для дослідження умов дотримання закону Меткалфа в дискурсі дизайн- творчості. Наукова новизна. Обґрунтована доцільність використання дизайн-мисленні як медіатора реалізації концепцій у дизайн-творчості. З’ясовано, що під впливом інформатизації формується цифрова фаза проектної культури, а дизайн-мислення транспонується у цифрове дизайн-мислення. Виявлено, що в дискурсі дизайн- творчості закон Меткалфа діє на обмеженій множині реципієнтів мережі, чисельність яких оцінюється кількома десятками. Зростання «корисності» мережевих комунікацій можна досягти шляхом тематичної селекції мережевих творчих джерел та фільтрації за рівнем унікальності їхньої інформації. Висновки. В ході індустріальних революцій мета дизайну залишалася незмінною, а відповідь на зміну умов навколишнього середовища полягала в переході проектної культури в цифрову фазу. Дизайн-мислення на платформі цифрової проектної культури трансформувалося в цифрове дизайн- мислення з розширенням сфери впливу на соціальні процеси та концентрацією на індивідуальні потреби людині. Для сталого розвитку дизайну на платформі цифрової проектної культури необхідна адаптація дизайн-мислення та актуалізація цифрових компетенцій в кожному з напрямів дизайну.